Tijdschrift jrg.28, nr.1, De linkse toekomst

De linkse toekomst

2015
Nr. 
1

Rechts lijkt al jaren het politieke initiatief in handen te hebben. De linkse samenwerking gaat moeizaam. Heeft Links haar agenda en wereldbeeld wel aangepast aan de wereldorde zoals die zich na de val van de Berlijnse muur heeft ontvouwd?
Samen met S&D, het magazine van de Wiardi Beckmanstichting, brengt de Helling in maart een speciale editie uit over De Toekomst van Links.
Wat moet er de komende jaren bovenaan de linkse agenda staan? Die vraag legden we voor aan een aantal politiek geÍnteresseerde denkers met enige afstand tot de partijpolitiek.

Op vrijdag 24 april is er om 20.00 een debat in de Balie in Amsterdam over de vragen van de nieuwe Helling en de nieuwe S&D, met de partijvoorzitters van PvdA en GroenLinks, Hans Spekman en Rik Grashoff. Zie ook de agenda.

Inhoud (voor zover niet online hieronder)
Laat terroristen niet bepalen wie onze helden zijn – Bart Top
Een linkse agenda voor de verzorgingsstaat – Femke Roosma
Een moderne linkse partij – Josje den Ridder
Syriza brengt politieke strijd terug in Europa – Giorgos Katsambekis
Stop de groene tunnelvisie. Over Naomi Klein  –  Leo Platvoet
Marcus Bakker: Hartstocht voor democratie – Interview met Leo Molenaar / Sophie Lauwers, Herman Meijer en Erica Meijers
Een simpel verhaal van simpele mensen – Sylvester Hoogmoed

Met beeldbijdragen van de Griekse kunstenaars Kostas Christopoulos, Christina Sgouromiti, Nikos Arvanitis & Barking Dogs United. Bekijk ook de bijbehorende geluidsopname en video's van dit laatste collectief.

INHOUD

27 mrt 2015
De Helling 2015-1
De geschiedenis toont dat de welvaart van links kwam. Toch voeren zelfs linkse politici vandaag een rechts economisch beleid. Dit gebrek aan zelfvertrouwen resulteert in pijn voor de achterban, een beschadigde...
27 mrt 2015
De Helling 2015-1
Met de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland en de groei van Podemos in Spanje is links weer in opkomst in Zuid-Europa. In West-Europa is van zo'n opleving weinig te zien. Dat kan anders.
27 mrt 2015
De Helling 2015-1
Solidariteit en diversiteit vraagt om meer dan linkse politiek, namelijk groene politiek. Het ecologisme biedt een antwoord, omdat het draait om de verbondenheid van de mens met zijn omgeving.
26 mrt 2015
De Helling 2015-1
Als het oversteken van een kruispunt dat bedekt is met skateboards, wankelend en voorzichtig; zo verbeeldt het kunstenaarsduo Barking Dogs United achterop deze Helling het risico van onzekere tijden. Elk moment kun...
26 mrt 2015
De Helling 2015-1
Belangrijker dan het label ‘links’ is de vraag hoe we samen werken aan de nieuwe wereld waarin we willen leven. Het recht hebben om te leren, te werken en je talenten te benutten, fatsoenlijke beloning, zinvol...

Colofon

De Helling verbindt onderstromen in de samenleving met de politiek. Het tijdschrift zet vragen op de politieke agenda, biedt verdieping bij actuele dilemma's en ontwikkelt nieuwe ideeën voor groene en linkse politiek.

Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar, bij de wisseling van de seizoenen. Het is een uitgave van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks. De redactie werkt op basis van een statuut dat haar onafhankelijkheid garandeert.

Redactie

 • Suzanne van den Eynden (hoofdredacteur)
 • Natasja van den Berg
 • Suzanne Kröger
 • Herman Meijer
 • Socrates Schouten
 • Farid Tabarki
 • Rens van Tilburg
 • Alderik Visser
 • Lot van Hooijdonk
 • Lara de Brito
 • Simon Otjes

 

(Basis)ontwerp, art directie en vormgeving: Sanna Terpstra, Twin Media bv.

Druk: Veldhuis Media.

Contact

redactiedehelling@bureaudehelling.nl

Overige correspondentie:
Postbus 8008
3503 RA Utrecht
tel. 030-2399907