6 feb 2013

Minder lawaai komt uit Europa

Een concrete stap naar een economie waarin geluk centraal staat

Vandaag stemt het Europees Parlement over het verminderen van autolawaai. Een concrete en onomstreden stap naar een economie waarin geluk centraal staat. 

In de nieuwsbrief van GroenLinks Europa trof ik het volgende bericht aan: "In Europa veroorzaakt verkeerslawaai grote overlast en schade aan milieu en gezondheid. (...) GroenLinks steunt hierom het Commissievoorstel om de limieten voor de geluidsniveaus van auto's en andere motorrijtuigen te verlagen."  

Mensen blijken aan veel verschrikkingen te wennen, maar nooit aan geluidsoverlast. Herrie is een eeuwige wederkeer van irritatie. Het terugdringen van herrie is daarom een uitstekend doel voor een overheid om de eenvoudige reden dat minder ongewenst geluid mensen gelukkiger maakt. Ongewenst geluid en herrie zijn niet te relativeren; stilte is een vorm van beschaving. Het is niet voor niets dat sommige verdachte terroristen door de Amerikanen gemarteld werden door dagen lang muziek van AC/DC te spelen.   

Progressieven spreken wel eens over een economie waarin 'geluk' centraal staat. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat economische groei twee nadelen heeft. Het eerste nadeel is dat het vaak 'collateral damage' aan het milieu oplevert. Het tweede nadeel is dat de meerwaarde van economische groei vaak moeilijk te meten is, omdat mensen wennen aan de extra koopkracht (dit staat sinds 1973 bekend als de 'Easterlin paradox'). We moeten uiteraard sceptisch zijn wanneer een overheid vastlegt wat burgers gelukkig maakt, maar minder geluid is een concrete en onomstreden stap richting objectief meer geluk. Omdat we nooit zullen wennen aan lawaai, is iedere vermindering vooruitgang.  

Jurist en filosoof. Voormalig medewerker van Bureau de Helling.
Alle artikelen

Reactie toevoegen